Mirko Duspara

Obilježava se osamnaesta obljetnica akcije "Bljesak"

18.obljetnica akcije "Bljesak"

Na današnji datum prije osamnaest godina započela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH operacija „Bljesak“. 1. svibnja 1995. godine hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom, nakon četverogodišnje okupacije, oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

U akciji „Bljesak“ sudjelovao je i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

„Današnji datum uvijek iznova evocira sjećanja na žrtvu koju je hrvatski narod morao napraviti kako bi danas imao samostalnu i suverenu državu. Kao liječnik jedinice KAMA u Specijalnoj policiji na današnji dan prije točno osamnaest godina spašavao sam živote ranjenih vojnika. U osnovnoj školi u Cerničkoj Šagovini bio je organiziran prihvat ranjenika, a u brodskoj ekipi radili smo dr. Božo Karlović, tehničari, vozači i ja. Pripadnici jedinice KAMA , ukupno 7-8 ekipa, dovozili su nam ranjenike i nakon što bi ih mi zbrinuli odlazili su za bolnicu u Slavonskom Brodu ili Novoj Gradiški. Tijekom akcije „Bljesak“ zbrinuli smo ukupno 40-ak ranjenika.

U akciji „Bljesak“sudjelovalo je oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju njih 42 izgubila su život, a 162 su ranjena. U samo 31 sat operacije oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Obilježava se osamnaesta obljetnica akcije "Bljesak"

mt_ignore