Mirko Duspara

Obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Obilježavanje Dana neovisnosti

Povodom Dana neovisnosti jutros su na Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu. Obilježavanje jednog od povijesno najvažnijih datuma za Republiku Hrvatsku okupilo je predstavnike Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, PU brodsko-posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga civilnog društva i političkih stranaka.

Dan neovisnosti Republike Hrvatske slavi se 8 .listopada. Na taj je dan 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je utvrdio i da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ova značajna odluka Hrvatskog sabora donesena je nakon što prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, na osnovu Brijunske deklaracije od 7. srpnja ,odnosno zahtjeva Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem, stupanje na snagu ove odluke tada je odgođeno za tri mjeseca.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog navedenih okolnosti i mogućnosti novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti
Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti Obilježavanje Dana neovisnosti
Obilježavanje Dana neovisnosti    

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske

mt_ignore