Mirko Duspara

Gradonačelnik na sastanku kod ministra pravosuđa istaknuo; Slavonski Brod po svim kriterijima mora ostati pravosudno središte

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je otputovao u Zagreb kako bi ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću predstavio jedinstven stav brodske političke javnosti oko najave ukidanja sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu. Sastanak u Ministarstvu pravosuđa, na kojem su sudjelovali i predstavnici drugih većih gradova, organiziran je kako bi se pojasnila najavljena reforma pravosuđa.

Odmah nakon prezentacije, koju je održao sam ministar Miljenić, gradonačelnik se uključio u razgovor i naveo argumente zbog kojih Slavonski Brod mora ostati sudsko središte. Tako je gradonačelnik istaknuo da predloženom reformom svi veliki gradovi u Hrvatskoj ostaju sjedišta Općinskih sudova, osim Velike Gorice u čijem je slučaju takva odluka logična zbog blizine Zagreba. No, s pravom se postavlja pitanje zbog čega je Slavonski Brod, kao sedmi grad po veličini u Hrvatskoj, izuzet s tog popisa.

Općinski sud u Slavonskom Brodu u teritorijalnoj nadležnosti pokriva duplo više stanovnika od Općinskog suda u Požegi, u čiju bi nadležnost Slavonski Brod trebao doći nakon najavljene reforme. Gradonačelnik je naglasio i da, u odnosu na sud u Požegi, slavonskobrodski Općinski sud ima dvostruko veći broj sudaca i broj zaprimljenih predmeta tijekom godine. Istovremeno, nadležnost suda u Slavonskom Brodu proteže se i na najdužu europsku granicu, jer je smješten oko 500 metara zračne linije od graničnog prijelaza.

Iako je postojanje kaznionice u Požegi navedeno kao jedan od argumenata zbog kojih bi Slavonski Brod trebao doći pod nadležnost požeškog Općinskog suda, gradonačelnik je naveo primjer Vukovara koji nema kaznionice, a ostaje sudsko središte.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić naglasio je na današnjem sastanku kako se na zakonskim izmjenama, u sklopu kojih će doći do ukidanja pojedinih sjedišta Općinskih sudova i Općinskih državnih odvjetništva, još uvijek radi. Konačnu odluku, istaknuo je ministar, donijet će Hrvatski Sabor, a pri tome će ovakve konkretne brojke biti od iznimne važnosti. Ministar je najavio i svoj osobni dolazak u Slavonski Brod kroz iduća dva tjedna kako bi se i sam uvjerio na stanje na terenu.

Upravo zbog činjenice da se na zakonskim izmjenama još uvijek radi i da još uvijek ima prostora za pregovore gradonačelnik ponovno poziva političku javnost u Slavonskom Brodu da svojim zalaganjem spriječi ukidanje sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u našem gradu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Gradonačelnik na sastanku kod ministra pravosuđa istaknuo; Slavonski Brod po svim kriterijima mora ostati pravosudno središte

mt_ignore