Mirko Duspara

Gradonačelnik na sastanku kod ministra Mihaela Zmajlovića

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je u Zagrebu održao sastanak s ministrom Mihaelom Zmajlovićem na temu aktualnih pitanja s područja zaštite okoliša vezanih uz naš grad. Gradonačelnik je tako izvijestio ministra o napretku na projektu sanacije odlagališta otpada Vijuš, na kojem su upravo završeni radovi na sanaciji prve faze. Ukupna vrijednost investicije je 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo zaštite okoliša je sufinanciralo radove putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 50%.

Saniranjem u ovoj fazi izgradile su se četiri plohe za odlaganje, sabirni bazen za procjene vode, uređeno je tijelo odlagališta s postojećim otpadom te je na taj način odlagalište usklađeno i adekvatno za odlaganje otpada. Gradonačelnik je istaknuo kako se nastavak radova na sanaciji očekuje ove godine, te da će odlagalište biti u potpunosti sanirano u zakonski predviđenom roku do 2018. godine.

„Građani Slavonskog Broda zaslužuju čist okoliš i uređen sustav gospodarenja otpadom. Naš je zadatak da im to omogućimo, koristeći sve dostupne resurse, uz što manje financijsko opterećenje samih građana. Na tom putu ministarstvo i fond su nam važan partner.“ – istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Ministar Zmajlović je istaknuo važnost sanacije odlagališta i uređenja sustava gospodarenja otpadom u Slavonskom Brodu, kao i djelovanje na smanjenje svih ostalih mogućih onečišćivača, a u svjetlu problema onečišćenja zraka. Tako je ministar obavijestio gradonačelnika Dusparu kako je prije dva dana potpisan ugovor s tvrtkom ECOINA za uspostavu druge stalne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Vrijednost ponude je 1.539.046,25 kn, a sredstva je prije više od godinu dana Ministarstvo osiguralo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tom vremenu, uz ovaj natječaj, bila su raspisana dva natječaja koja su poništena zbog utvrđenih propusta u ponudama ili nedostataka u dostavljenoj dokumentaciji ponuditelja. Druga stalna mjerna postaja mora biti puštena u rad u roku od 90 dana od dana potpisa ugovora, nakon čega slijedi probni rad od 15 dana, što znači da puštanje u rad nove mjerne postaje možemo očekivati krajem travnja. Do tada, s mjerenjima će i dalje nastaviti pokretna mjerna postaja, za što su osigurana dodatna sredstva Fonda. Podaci o mjerenjima s pokretne postaje dostupni su u sklopu podataka Državne mreže za praćenje kvalitete zraka na stranicama Ministarstva zaštite okoliša.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Gradonačelnik na sastanku kod ministra Mihaela Zmajlovića

mt_ignore