Mirko Duspara

U Slavonskom Brodu održana sjednica Predsjedništva Udruge gradova

Sjednica Predsjedništva Udruge gradovaSlavonski Brod je po prvi puta bio domaćin sjednice Predsjedništva Udruge gradova koja je okupila 24 gradonačelnika hrvatskih gradova. Pozivu na sjednicu Predsjedništva u Slavonskom Brodu odazvao se i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Kako je istaknuo predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk u radu sjednice sudjelovalo je 32 od ukupno 41 člana Predsjedništva, što dovoljno govori o velikom interesu za aktualnim temama vezanim uz lokalnu samoupravu o kojima se danas razgovaralo.

Jedna od njih je reforma poreza na dohodak koja je ostavila velike posljedice na proračune svih hrvatskih gradova. Naime, kako je naglasio predsjednik Udruge gradova, gradovi su od početka godine izgubili od 15 pa do čak do 40 posto proračunskih prihoda. Kako je ponovno istaknuto na današnjoj sjednici Predsjedništva, zakonske izmjene na razini države iz godine u godinu jedinicama lokalne samouprave smanjuju proračunske prihode, te istovremeno nameću sve veće obveze i troškove. Gradonačelnici su također razgovarali i o učincima Vladine mjere otpisa dugovanja građanima koja, kako ističu u Udruzi gradova, od početka primjene nije polučila značajne rezultate u vidu broja građana kojima je na ovakav način pružena prilika za novim početkom.

Gradonačelnik Mirko Duspara zahvalio se odazivu na poziv za organizacijom šeste sjednice Predsjedništva Udruge gradova u Slavonskom Brodu, a jedna od tema o kojima je razgovarao s kolegama i kolegicama gradonačelnicima je i postavljanje spomenika svoj poginuloj djeci u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu. Kako je gradonačelnik istaknuo, riječ je o spomen obilježju koje povezuje sve hrvatske gradove koji su pretrpjeli stradanje nedužne djece u ratu, zbog čega vjeruje u potporu drugih gradova u ovom projektu. Nakon održane sjednice gradonačelnici su i razgledali postav izložbe idejnih rješenja spomen obilježja poginuloj djeci, koja je početkom tjedna otvorena u Likovnom salonu „Vladimir Becić“.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva U Slavonskom Brodu održana sjednica Predsjedništva Udruge gradova

mt_ignore