Mirko Duspara

Gradonačelnik zahvalio svima koji su pomogli u osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu

sveucilisnigradGradonačelnik Mirko Duspara danas je održao konferenciju za medije kako bi zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu te kako bi ponovno naglasio što ova povijesna odluka znači za naš grad i sve građane. Nakon što je Hrvatski sabor u petak 25. rujna 2015. izglasao Zakon o sveučilištu u Slavonskom Brodu, stvoreni su temelji za razvoj i napredak Slavonskog Broda u jednom novom smjeru što potvrđuju i primjeri ostalih sveučilišnih gradova u Hrvatskoj koji su danas puno razvijenije i otvorenije sredine.

„Upravo kao temelj za osnivanje sveučilišta, u posljednjih deset godina smo za visoko školstvo izdvojili više od 55 milijuna kuna kroz darovanja zemljišta, oslobađanja od plaćanja zakupa, gradske stipendije i sve ostale oblike pomoći. Ta sredstva bila su ulaganje u budućnost našeg grada“- zaključio je gradonačelnik.

Uspoređujući Slavonski Brod s ostalim sveučilišnim gradovima, gradonačelnik je istaknuo kako su svi oni u početku osnivanja sveučilišta imali samo nekoliko fakulteta i odjela, a danas imaju na tisuće studenata. Jedna od prednost Slavonskog Broda je i činjenica da je najveći grad na granici Europske Unije, zbog čega će brodsko Sveučilište biti privlačno i stranim studentima zbog mogućnosti dobivanja EU diplome.
„Sveučilište koje se jednom osnuje se ne gasi i Slavonski Brod danas ima perspektivu razvoja koju ćemo iskoristiti i ostvariti. Uz sredstva koja je Grad sustavno izdvajao za visoko školstvo sve ove godine, i proračunom za 2016. godinu ćemo pokazati koliko brinemo o razvoju Sveučilišta, koje će svakako dovesti do gospodarskog razvoja našeg grada“- zaključio je gradonačelnik.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u roku od 30 dana od donošenja Zakona o sveučilištu u Slavonskom Brodu treba imenovati privremenog rektora, koji će Sveučilište upisati u Sudski registar pri Trgovačkom sudu čime ono postaje registrirana ustanova. Nakon toga struka će odrediti koje studije će biti na raspolaganju studentima u Slavonskom Brodu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Gradonačelnik zahvalio svima koji su pomogli u osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu

mt_ignore