Mirko Duspara

Urbano područje Slavonski Brod dobit će minimalno 31,5 milijun eura kroz ITU mehanizam

DSC 0472Na temelju opsežne prijavne dokumentacije i izrađene Strategije razvoja urbanog područja, koja je bila i glavni uvjet za prijavu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU izabralo je Slavonski Brod kao jedan od sedam hrvatskih gradova koji će korištenjem značajnih bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam postati pokretači gospodarskog i društvenog razvoja u Hrvatskoj. Naime, Slavonski Brod, odnosno njegovo urbano područje, će uz Zagreb, Split, Rijeku, Osijeku, Zadar i Pulu kroz ITU mehanizam dobiti dio od 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari te gradonačelnicima drugih šest odabranih gradova ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić danas je uručio Odluku o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma. Slijedeći korak je izrada i potpisivanje sporazuma u okviru kojih će biti i provedbeni plan ITU mehanizma za svaki grad.

Slavonski Brod je od samog početka bio jedan od boljih gradova po pitanju dinamike obavljanja potrebnih aktivnosti i predradnji kako bi se izradila nužna Strategija urbanog područja te kako bi se ispunili svi strogi kriteriji za dodjelu bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam. Također, nakon provedenog postupka ocjenjivanja izrađene Strategije od strane Ministarstva, Slavonski Brod je i među gradovima s najviše dodijeljenih bodova.

Izrada Strategije razvoja urbanog područja Slavonski Brod započela je još početkom listopada 2015. godine, nakon formiranja urbanog područja Slavonski Brod. Odluka o sastavu Urbanog područja Slavonski Brod donesena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda održanoj 6.listopada 2015., a Ministarstvo regionalnog razvoja potvrdilo je njen sastav već 30. listopada 2015. Od svih sedam gradova Slavonski Brod je prvi formirao i održao sjednicu Partnerskog vijeća, a u sklopu izrade Strategije Urbanog područja održane su i brojne radionice na kojima se analiziralo trenutno stanje u Urbanom području s relevantnim institucijama iz različitih sektora.

Urbano područje Slavonskog Broda obuhvaća grad Slavonski Brod i devet općina; Bukovlje, Bebrina, Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Klakar, Podcrkavlje i Sibinj. Riječ je o površini od 662 km2 na kojem se nalazi oko 91.000 stanovnika. Odluka o odabiru Slavonskog Broda kao područja za provedbu ITU mehanizma znači da će u narednom razdoblju biti ostvareni brojni razvojni projekti na područjima koje je unaprijed definirala Europska Unija.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Urbano područje Slavonski Brod dobit će minimalno 31,5 milijun eura kroz ITU mehanizam

mt_ignore