Mirko Duspara

Slavonski Brod ponovno dobio najvišu ocjenu za otvorenost proračuna građanima

 

IMG 0301

Grad Slavonski Brod danas je dobio šestu po redu nagradu za transparentnost proračuna. Naime, nakon nagrade za najtransparentniji gradski proračun, nagrade za transparentnost i odgovornost tijela lokalne i regionalne samouprave te dvije vrlo visoke ocjene za otvorenost proračuna građanima, Institut za javne financije danas je predstavio rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, prema kojem je Slavonski Brod s ocjenom „odličan“ ponovno među najboljim gradovima u Hrvatskoj. 

Osim detaljnih informacija o proračunu za tekuću godinu te informacija o izvršenju proračuna, na stranicama Grada Slavonskog Broda objavljen je pojednostavljen proračunski vodič za građane i obrazac putem kojeg svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge o projektima i investicijama koje smatraju prioritetnima. Podsjetimo da je samo u protekloj 2016. godini Gradska uprava zaprimila više od 700 takvih prijedloga.

Također, zahvaljujući izravnom radijskom prijenosu ili prijenosu putem live-streama građanima je omogućen uvid u odluke koje se donose na sjednicama Gradskog vijeća, a na web stranicama Grada objavljeni su i tonski zapisi održanih sjednica. Upravo zbog ovakvog pristupa i djelovanja, čitav postupak kreiranja, usvajanja i provođenja proračuna za građane Slavonskog Broda je u potpunosti javan i transparentan.

„Grad Slavonski Brod danas je još jednom potvrdio svoj status jednog od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Moram istaknuti da smo zaista ponosni na ovo, šesto po redu, vrijedno priznanje Instituta za javne financije, koje je rezultat sustavne i otvorene dugogodišnje komunikacije Gradske uprave s građanima. Kroz naš rad želimo svim građankama i građanima Slavonskog Broda učiniti dostupnim što veći broj informacija o tome kako se i na što troše proračunom planirana sredstva, te im dati priliku da dostavljanjem svojih prijedloga i mišljenja i sami sudjeluju u njegovom kreiranju.“ – naglasio je gradonačelnik Mirko Duspara na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ od strane Instituta za javne financije.

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Slavonski Brod ponovno dobio najvišu ocjenu za otvorenost proračuna građanima

mt_ignore